Fakturamallar – göra själv eller inte?

 Man har egentligen tre val när det kommer till fakturamallar – det ena är att göra fakturamallen själv, det andra att ladda ner färdiga fakturamallar och det tredje att använda faktureringsprogram, då slipper man helt tänka på fakturamallar. Vilket alternativ passar dig bäst?

Faktureringsprogrammens fakturamallar

Använder du ett faktureringsprogram ingår vanligtvis en eller flera fakturamallar i själva programmet. Dessa mallar används sedan för att skapa din fakturor. Ofta är dessa framtagna av professionella designers som tänkt till på varje liten grej, från att adressfältet ska passa i standardfönsterkuvert till att olika stora logotyper ska se bra ut på fakturorna. Du behöver heller inte oroa dig för att fakturorna inte ska motsvara eventuella lagstiftningskrav – det är bara att tuta och köra.

Det finns egentligen bara två nackdelar med faktureringsprogram. Den ena är att de sällan låter dig anpassa fakturamallen – deras fakturamallar är framtagna för att passa 98% av alla s behov, men om du hamnar i de två procenten som har särskilda behov så är det inte särskilt troligt att de tar hänsyn till just dina specifika behov. Det är liksom ingen som kommer göra en ändring som påverkar hundratals eller tusentals användare bara för att just du skulle vilja att adressfältet är lite mindre.

Dessutom kostar faktureringsprogram pengar. Även om du oftast kan med råge tjäna in de pengarna på grund av att tidsåtgången minskar så måste du fortfarande vara beredd på att betala en slant (från ca 1000 kr per år) på att använda faktureringsprogrammet. Om du bara skickar någon enstaka faktura i månaden lönar det sig förmodligen inte.

Att göra egna fakturamallar

Att göra egna fakturamallar innebär i korthet att du själv designar hur en fakturamall ska se ut (vanligtvis i Word eller Excel, även om du gott kan använda t.ex. InDesign eller annat program om du är bra på det) och sedan använder den för att skicka dina fakturor. Den stora fördelen är att det är gratis, och att du kan anpassa fakturamallen för att passa dina behov till 100%.. Vill du att loggan ska vara placerad exakt två cm från papprets övre kant och prick 36 mm från vänsterkanten kan du fixa det! Här tar dock fördelarna slut.

Nackdelarna är att du dels måste fixa hela mallen själv, från sidhuvud till sidfot, vilket inkluderar placering av alla element – något som kan vara en frustrerande process. Om du efter ett tag märker att du borde gjord kundfältet större eftersom vissa kunder har långa adresser måste du gå tillbaka och ändra i mallen, något som i sin tur kan förstöra andra delar av din fakturamall. Om du plötsligt upptäcker att din fakturamall rasar ihop om du har fler än fem rader i specifikationen blir det svårt att ändra på det i efterhand. Och så vidare, och så vidare…

Att ladda ner fakturamallar

Det tredje alternativet är att ladda ner fakturamallar som du sedan använder för att fakturera dina kunder. Fördelen med detta alternativ är att någon annan redan gjort grovjobbet åt dig, Elementen är placerade och allt du behöver göra är att ange dina uppgifter och köra igång. Dock har även denna metod nästan precis likadana nackdelar som när du gör dina egna fakturamallar, nämligen att det blir svårt och krångligt att anpassa fakturamallarna och dess egenskaper, och en förändring som du gör i någon del av mallen kan påverka en annan del av mallen.

Att göra egna fakturamallar eller att ladda ner färdiga fakturamallar rekommenderar vi alltså bara om du fakturerar extremt lite. Så fort du gör fler än ett par fakturor per månad rekommenderar vi att du istället använder ett faktureringsprogram.